Avantouimareiden laituri lämpiää pian maalämmöllä Ispoisten uimarannalla Turussa

Avantouimarit Turussa pääsevät pian nauttimaan turvallisesta ja automaattisesti sulana pysyvästä laiturista. Innovatiivisella tekniikalla ja automatiikalla varustettu avantouimareiden laituri aukeaa Ispoisten uimarannalla Suomen itsenäisyyspäivän tietämillä. Uusittava laituri pysyy jatkossa sulana varmasti ja ympäristöystävällisesti maalämmöllä.

Avantouinti on hyvin suosittua – Turun Avantouimarien sauna lämpiää viitenä päivänä viikossa, ja viidessä tunnissa saattaa jopa kolmesataa uimaria pulahtaa Pitkäsalmen raikastavaan veteen.

– Uusittavassa laiturissa on liuoskiertoinen järjestelmä, joka toimii maalämmöllä, kertovat Cerviuksen Ari Rusanen (vas.) ja Petri Rantapaju .

Turun kaupunki etsi suunnittelijaa ja toteuttajaa ekologisesti maalämmöllä lämmitettävälle uimalaiturille kesäkuussa 2019.

– Aiemmin avantouimarien laituri pidettiin sulana sähköllä, ja kaupunki etsi laituriin ekologisempaa ratkaisua. Nyt uusittava laituri on parannettu versio edellisestä liuoskiertoisesta järjestelmästä. Meitä erilaiset uudet kiinteistötekniikan haasteet ja ratkaisut kiinnostavat, joten kehitimme uimalaituriin ratkaisun, jollaista ei tiettävästi ole aiemmin toteutettu, Petri Rantapaju Cerviukselta sanoo.

Automatiikka pitää laiturin sulana ja lumettomana joka säässä

Avantouimareiden haaste on lumi ja laiturin pintaan jäätyvä vesi. Ihmiset nostavat vedestä mukaan laiturille nolla-asteista vettä, joka jäätyy helposti laiturin pintaan.

Laiturin innovaatio piilee liuoskiertoisessa järjestelmässä, joka toimii maalämmöllä. Järjestelmän materiaaleina käytetään Warmia Oy:n järjestelmää putkineen ja jakotukkeineen. Automatiikka huolehtii laiturin lämpötilan säätymisestä ulkolämpötilan mukaan.

– Aiempaa sähkölämmitteistä laituria pidettiin päällä vain saunan aukioloaikoina. Uimarit kolasivat ja harjasivat laiturin saunavuorojen alkaessa, ja laituri oli usein liukas. Nyt pinnan kuvioitu alumiini pysyy sulana ja turvallisena automaattisesti, itsekin avantoon useita kertoja viikossa pulahtava Ari Rusanen Cerviukselta kertoo.

Rusasen mukaan meri jäätyy Pitkäsalmessa yleensä tammikuun puolessa välissä. Silloin viimeistään uusi laituri lunastaa lupaukset.

 

Uuden joulukuun alussa avattavan uima-laiturin tekniikan on suunnitellut ja toteuttanut Turun kaupungille Cervius, jonka asiantuntijoita kiinnostavat kaikki kiinteistötekniikkaan liittyvät haasteet. Oletko kiinnostunut laiturin teknologiasta? Ota yhteyttä!

Ispoisten uimaranta Turussa on kesäkaudella yleinen uimaranta. Syyskuusta toukokuulle uimarantaa ja saunaa vuokraa Turun Avantouimarit ry.