Prysmian Groupin tehdas Kirkkonummen Pikkalassa on globaalin konsernin merikaapeleihin erikoistunut osaamiskeskus. Tehtaan automaatiojärjestelmä uudistettiin Cerviuksen kanssa vastaamaan tämän päivän tarpeita.
Tehdaskiinteistön kiinteistöautomaatiojärjestelmä oli jatkoajalla, sillä ikää oli kertynyt jo yli kolmekymmentä vuotta. Järjestelmän tuki oli päättynyt.
– Käytännössä vanhan järjestelmän tekninen käyttöikä oli ylitetty jo viidellätoista vuodella, mutta järjestelmää vielä elvytettiin. Kaukolämpölaskut olivat todella suuria, vaikka kiinteistöllä on omat lämpö- ja voimalaitokset, kertoo Prysmian Groupin omistaman kiinteistön ylläpidosta vastaavan ISS:n kiinteistöpäällikkö Juha Mäkelä.
Korkeiden energiakustannusten lisäksi kustannuksia kertyi päivittäisistä rutiineista, sillä yksi asentaja käytti jopa neljä tuntia päivässä venttiilien ja pumppujen säätämiseen. Järjestelmän vanhat alakeskukset eivät keskustelleet keskenään, eivätkä lämpötilat pysyneet enää tasaisena.
Siemensin rahoitusmalli tuo laitteistoille kuuden vuoden takuun
Selvitysten jälkeen oli selvää, järjestelmä on päivitettävä uuteen. Kertainvestointi ei olisi ollut kannattava, joten Cervius ehdotti ratkaisuksi Siemensin rahoitusta. Rahoitusmallissa kiinteistönomistaja maksaa kuuden vuoden sopimuksella kuukausimaksua.
– Rahoitusmalli sopi kiinteistönomistajalle hyvin. Erityisen arvokkaaksi tuotantolaitoksen omistaja koki rahoitukseen sisältyvän pidennetyn kuuden vuoden takuun. Kuusi vuotta on laitteelle todella merkittävä takuuaika, mikään muu valmistaja ei tarjoa tällaista, Mäkelä sanoo.
Mäkelän mukaan Siemensin rahoitusmallin ansiosta hankinta oli helppo budjetoida: kertainvestoinnin sijaan hankinta jyvitetään tietylle aikavälille. Hankinta onnistuu myös keskellä budjettikautta, ja se saadaan kirjanpidossa kirjattua käyttökuluihin.
Asennukset ympäri vuorokauden toimivassa tehtaassa
Prysmian Group on maailman johtava energia- ja telekaapeleiden sekä kaapelijärjestelmien toimittaja. Pikkalan tehtaalla tuotanto pyörii vuorokauden ympäri, joten kiinteistötekniikan asennustyöt teollisuuskiinteistössä kysyivät osaamista ja joustoa.
– Sumplimme aikataulut ja työtavat Cerviuksen kanssa yhdessä. Kaapelihyllyt kulkevat kattojen rajoissa, joten asennuksia piti tehdä toiminnassa olevien linjastojen yläpuolella. Väylävetojen tekeminen vaati cerviuslaisilta tarkkaa ja joustavaa työskentelyä, Mäkelä sanoo.
Mäkelä kiittää Cerviuksen laaja-alaista osaamista. Kokemus vuosikymmenten ikäisten laitteistojen ja järjestelmien toiminnasta on ollut ensiarvoisen tärkeää.
– Kun vanhaa saneerataan uuteen, kytkennät ovat aivan erilaisia kuin uudemmissa järjestelmissä. On hienoa, että Cerviukselta löytyy 80-luvun tekniikasta tietotaitoa. Cerviuksella myös yhteistyö projektivetäjän, ohjelmoijan ja asentajien välillä toimii hienosti.
Uusi automaatiojärjestelmä säästää aikaa ja rahaa
Projektin lopputuloksena moderni automaatiojärjestelmä säästää huoltohenkilökunnan aikaa päivittäishuoltoihin – ennen aikaa vieviä päivittäisiä säätöjä tehtiin päivittäishuoltojen kustannuksella.
Energialaskujen suhteen vaikutukset näkyvät, kun lämmityskausi etenee.
– Ei ole epäilystäkään, etteikö säästöjä tulisi, Mäkelä sanoo.