Saumaton yhteistyö ja jokaisen urakkaan osallistuneen toimijan ratkaisukeskeinen asenne olivat avainasemassa, kun Helsingin Kalliossa sijaitsevan vanhan separaattoritehtaan sisätilat saneerattiin täydellisesti. Cervius toteutti yli 100-vuotiaaseen 7 000 neliömetrin arvokiinteistöön rakennusautomaatiojärjestelmän.
Rakennus purettiin sisältä kokonaan, joten saneeraus aloitettiin puhtaalta pöydältä. Rakennuksen sisätilat avattiin yhtenäisiksi tiloiksi, jotka palvelevat yritysten co-working-tiloina. Yläkertaan asettuu koodauskoulu Hive Helsinki.
– Olosuhteiden hallinnalle on isot vaatimukset, kun ollaan vanhan talon yläkerrassa, 200 tietokonetta tuottaa lämpöä, tiloja käytetään ympäri vuorokauden ja aurinko paistaa. Lämpötilan on pysyttävä kaikkialla rakennuksessa tasaisena ja ilman raikkaana, toimitusjohtaja Tapio Ulvinen Cervius Oy:ltä sanoo.
Sweco edellyttää kumppaneiltaan ratkaisukeskeistä asennetta
Hankkeen pääurakoitsijana toimi Restok Oy, ja Sweco vastasi rakennuttajan kumppanina projektinjohdosta ja valvonnasta. Swecon Jesse Kantola toimi rakennuttajan puolella talotekniikan projektipäällikkönä ja LVIA-valvojana.
– Haimme projektiin paitsi osaamista, myös yhteistyökykyisiä ja ratkaisukeskeisiä kumppaneita. Joustavuus ja asenne ovat ensiarvoisen tärkeitä, kun tehdään isoa hanketta tiiviissä aikataulussa, Kantola painottaa.
Työryhmä kokoontui viikottain urakoitsijapalaveriin yhteisen pöydän ääreen.
– Kävimme läpi työmaan haasteet ja mahdolliset ongelmat, ja niitä lähdettiin sitten yhdessä ratkaisemaan. Yhteistyökykyinen kumppani ei ainoastaan tuo ongelmia pöytään vaan haluaa yhteistyössä etsiä niihin ratkaisuja.
Aikataulu pitää
Jo hankkeen suunnitteluvaiheessa tiedettiin, että rakennusautomaatiojärjestelmä toteutetaan Reginin tuotteilla. Toteutuksen kannalta on etu, että järjestelmä suunnitellaan suoraan tietyllä tekniikalla toteutettavaksi.
– Yhteistyö suunnittelijan kanssa, asennukset, kaapeloinnit, kytkennät ja ohjelmointi sujuivat moitteettomasti, ja hankkeessa pysyttiin kaikilta osin aikataulussa. Kuusi Cerviuksen työntekijää oli projektissa mukana helmikuusta kesäkuulle, Ulvinen kertoo.
Nyt tilojen käyttäjät ovat asettuneet uusiin tiloihinsa. Hankkeesta on tullut sekä käyttäjiltä että kiinteistön omistajan Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elon suunnalta kiitosta.
– Kiinteistönomistajan tavoite projektille oli, että se valmistuu ajallaan ja lopputulos on laadukas. Tässä onnistuimme hyvin. Saimme valita urakkaan kumppanit, joilla on sekä ammattitaitoa, kokemusta ja referenssejä vastaavista vaativista hankkeista sekä riittävät resurssit, Kantola sanoo.
Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elon omistama, alunperin Wärtsilän separaattoritehtaaksi vuonna 1916 valmistunut yli 7 000 neliömetrin tiilirakennus on palvellut toimistokäytössä 1980-luvulta alkaen. Vuoden 2018–2019 saneerauksessa arkkitehtonisesti ja kaupunkikuvallisesti arvokkaan rakennuksen sisätilat avattiin yhtenäisiksi co-working-tiloiksi. Separaattoritehdas sijaitsee Kalliossa Helsingissä osoitteessa Haapaniemenkatu 5.
Etsitkö kumppania, joka hallitsee rakennusautomaatiojärjestelmät?
Laadukas ja toimintavarma rakennusautomaatio säästää kustannuksia, ympäristöä ja huolia. Palvelemme mielellämme! Voit jättää yhteydenottopyynnön lomakkeella, soittaa tai laittaa sähköpostia.
Ota yhteyttä